Индукционните котлони са модерни, бързи и икономични. В днешно време индукционното готвене е широко разпространено, но въпреки това има много въпроси и митове за този източник на топлина. Нека заедно да отговорим на най-често срещаните въпроси за индукцията и да изчистим въздуха веднъж завинаги.
1. Как работи индукцията?
Електромагнитната индукция е много интересно физично явление, което е открито в началото на XIX век. В началото на ХХ век са положени усилия за патентоване на първите индукционни печки, но без успех. Масовото производство на индукционни котлони се осъществява едва много години по-късно.
За разлика от други котлони топлината се генерира директно в стената на съда. В стъклената плоча има намотка, през която преминава променлив ток, който генерира електромагнитно поле, в което се намесва и съдът върху плочата. Поради съпротивлението на материала се наблюдава загуба на енергия, която в случая е желателна, защото се проявява като топлина.
2. Кои съдове за готвене са подходящи за индукция?
Когато си купите индукционен плот, не е задължително да изхвърляте всички съдове. Можете да проверите пригодността на съдовете за готвене с един лесен експеримент. Всичко, от което се нуждаете, е обикновен магнит. Ако магнитът залепне за съда, той е подходящ за индукционно готвене.








