8 въпроса за индукцията, на които трябва да знаете отговора!

pánve na indukci

Индукционните котлони са модерни, бързи и икономични. В днешно време индукционното готвене е широко разпространено, но въпреки това има много въпроси и митове за този източник на топлина. Нека заедно да отговорим на най-често срещаните въпроси за индукцията и да изчистим въздуха веднъж завинаги.

1. Как работи индукцията?

Електромагнитната индукция е много интересно физично явление, което е открито в началото на XIX век. В началото на ХХ век са положени усилия за патентоване на първите индукционни печки, но без успех. Масовото производство на индукционни котлони се осъществява едва много години по-късно.

За разлика от други котлони топлината се генерира директно в стената на съда. В стъклената плоча има намотка, през която преминава променлив ток, който генерира електромагнитно поле, в което се намесва и съдът върху плочата. Поради съпротивлението на материала се наблюдава загуба на енергия, която в случая е желателна, защото се проявява като топлина.

2. Кои съдове за готвене са подходящи за индукция?

Когато си купите индукционен плот, не е задължително да изхвърляте всички съдове. Можете да проверите пригодността на съдовете за готвене с един лесен експеримент. Всичко, от което се нуждаете, е обикновен магнит. Ако магнитът залепне за съда, той е подходящ за индукционно готвене.

Качествени тигани за индукция

Най-добрите индукционни тигани според отзивите на клиентите


3. Кои материали са най-подходящи за индукционно готвене?
Стомана
ocelova panev na indukci
Стоманата е чудесен материал за индукционно готвене. Тя може да се нагрява до високи температури и подобрява свойствата си при честа употреба. Не съществува риск от лющене на повърхността, а изпичането в масло ѝ придава защитен слой.

Чистата стомана може да бъде намерена главно средтиганизащото е важно тиганът да се поддържа добре загрят, особено при приготвяне на месо. Не е нужно да се притеснявате за инвестицията в стоманен тиган, защото при правилно боравене с него децата ви ще го наследят.
Чугун
litinove hrnce na indukci
Много тежките чугунени съдове също са магнитни и с тях може да се готви на индукционен плот. Натуралният чугун е за истински ентусиасти. Непокритият естествен чугун има страхотни свойства, но те се изкупуват от по-взискателната поддръжка. Чугунени тенджери те не просто се чупят, а ако случайно изпуснете касеролата, по-вероятно е да съсипете пода, отколкото тенджерата.

Няма нищо по-стилно за задушени и бавно печени ястия от тежка чугунена касерола. Представете си хладната зимна вечер, когато пренасяте чугунен съд с бавно задушено агнешко от печката направо на масата. Само тази мисъл стопля сърцата ни.
Неръждаема стомана
nerezove hrnce
Самата неръждаема стомана не е магнитна, нокачествени саксии често имат дъно тип "сандвич", в което се крие феромагнитен метал. Винаги обаче проверявайте конкретния продукт за тази информация. Сандвичовото дъно е чудесно, защото ни позволява да използваме отличните свойства на съдовете от неръждаема стомана за индукционно готвене. Неръждаемата стомана е евтина, лека и лесна за употреба. Освен това тя е абсолютно безопасна и лесна за поддръжка.

Всички нашитенджери от неръждаема стомана са предназначени за готвене на индукционна печка. Можете да избирате от няколко марки и модели тенджери. Не се страхувайте да инвестирате в цял комплект от неръждаема стомана, тъй като тя наистина е универсален и популярен материал.
Други материали
medene hrnce
За индукционно готвене могат да се използват и други немагнитни материали. Както и при неръждаемата стомана, на дъното трябва да се постави някакъв феромагнитен метал. Тук трябва да споменем по-специално медните съдове за готвене, които са обичани от всички професионални готвачи заради бързата им реакция на температурните промени, никой друг метал не реагира толкова бързо, колкото медта.

Инвестицията в медни съдове за готвене е малко по-висока, но няма да останете разочаровани. Медни саксии в повечето случаи са ръчно изработени и всяко парче е уникално произведение на изкуството. Медните съдове не се прибират в шкафа, а собствениците им ги излагат гордо над печката.

Най-добрите индукционни тенджери според мненията на нашите клиенти

Нашият съвет
Прочетете също
->
panve na indukci
Как да изберем най-добрия тиган за индукция
Знаете ли, че индукционното готвене е много ефективно, тъй като енергията се предава директно в съда, без да се губи топлина в околната среда? Можем да ви помогнем да се ориентирате в широката гама от индукционни тигани и да ви помогнем да изберете най-добрия от тях.
indukcni vareni
4. Може ли съдовете да се използват на други източници на топлина?

Да. Съдовете за готвене могат да се използват както на газови, така и на електрически котлони. Ако няма пластмасови ушички, може дори да се пече във фурната.

5. Могат ли индукционните съдове да загубят функцията си?

Това е един от най-разпространените митове, но той е напълно погрешен. Феромагнетизмът не е временна свръхсила, той е постоянно свойство на метала и не може да бъде унищожен с никакви конвенционални средства. Ако не можете да готвите, вината е в индукционната печка.

6. Влияе ли формата на съда върху готвенето?

Изненадващо, да. Индукционната плоча е гладка, дори без никакви грапавини. Същото се изисква и от индукционните съдове за готвене. Грубите и неравни повърхности на съдовете нямат шанс върху индукционния плот. Същото важи и за дъната с изпъкнала форма, които са неизползваеми на индукция.

cooking induction
7. Безопасно ли е индукционното готвене?

Да. Готвенето на индукционен плот е напълно безопасно. Ако поставите ръката си върху котлона, когато е включен, няма да се изгорите. Разбира се, това не важи, ако съдът е бил горещ на котлона преди малко. В сравнение с газта, в дома ви няма открит огън и е свръхчовешка задача да запалите, да речем, кърпа за готвене, когато не внимавате.

Не е необходимо да се притеснявате, че при индукционното готвене се отделят опасни лъчения или вълни, както твърдят някои противници. При готвенето не се отделят никакви химикали и индукцията е наистина безопасен източник на топлина.

8. Мога ли да приготвя всички съставки на индукция?

Всъщност не разбираме кой е измислил идеята, че някои храни не могат да се приготвят на индукционен плот. Този мит е абсолютна глупост. Можете да приготвяте всички видове съставки на индукционен плот. Не е нужно да се притеснявате, че тиганът няма да се нагрее достатъчно и пържолата ви няма да се изпече добре. С индукционния плот можете да готвите всичко.

Индукционни гърнета за качество

indukcní hrnce

Окончателен съвет

Ако сте имали някакви съмнения относно готвенето на индукционен плот, надяваме се, че след прочитането на тази статия вече няма да имате такива. Индукцията е безопасна и ако в момента ремонтирате кухнята си, не се страхувайте, а определено я използвайте. Няма да съжалявате.